Kennisbank

Vloerverwarming zonder frezen. Kan dit?

In het volgende artikel worden de volgende onderwerpen behandeld (klik op het onderwerp om direct naar het betreffende onderdeel te gaan):

1. Vloerverwarming zonder frezen – kan dit?
2. Alternatief 1: vloerverwarming op netten
3. Alternatief 2: elektrische vloerverwarming
4. Wanneer kiezen voor freeswerk, netten of elektrisch

Vloerverwarming is een vorm van verwarming waarbij buizen in de vloer zijn ingebouwd. Door warm water door deze buizen te laten stromen, wordt de ruimte verwarmd. De voordelen van vloerverwarming zijn groot. Niet alleen zijn geen radiatoren zichtbaar, bij vloerverwarming wordt de warmte ook gelijkmatiger verdeeld waardoor de ruimte efficiënt wordt verwarmd. In nieuwbouwhuizen wordt vloerverwarming vaak standaard gelegd bij de bouw, maar ook in bestaande huizen is het mogelijk om vloerverwarming aan te leggen. Dit kan op verschillende manieren gedaan worden, namelijk door vloerverwarming infrezen of krimpnetten. Maar kan vloerverwarming ook gelegd worden zonder freeswerk?

 

Vloerverwarming zonder frezen – kan dit?

Ja, vloerverwarming zonder frezen is zonder meer mogelijk. Bij meer traditionele vloerverwarmingssystemen worden sleuven voor de buizen in de vloer gefreesd. Infrezen is echter niet bij alle vloeren mogelijk. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat de vloer te hard of te dun is, of doordat er reeds buizen in de vloer zitten. Gelukkig zijn er dus alternatieven waarbij frezen niet nodig is.

 

Alternatief 1: vloerverwarming op netten

Vloerverwarming op netten heeft vele voordelen. Vanzelfsprekend geniet je van de standaard voordelen van vloerverwarming. Wat een belangrijke reden is om voor krimpnetten te kiezen in plaats van frezen, is dat deze op elk type vloer gelegd kunnen worden. Na het aanbrengen van reflectiefolie worden gegalvaniseerde staalmatten, dit zijn de zogenaamde krimpnetten, op de vloer geplaatst. Doordat de vloerverwarmingsbuizen op deze netten worden aangebracht, hoeft niet gefreesd te worden. Meer over vloerverwarming op krimpnetten lees je HIER.

 

Alternatief 2: elektrische vloerverwarming

Een tweede alternatief voor vloerverwarming zonder frezen is elektrische vloerverwarming. Deze verwarmingsmethode warmt een ruimte op middels stralingswarmte. Het proces werkt met verwarmingselementen die onder de vloer worden geplaatst. Dit kunnen verwarmingskabels zijn, kant-en-klare matten maar ook verwarmingsfolie. Deze soorten elektrische vloerverwarming hebben ieder hun eigen voor- en nadelen.
InFloor gelooft in maximaal comfort met minimale overlast. Mede vanuit deze filosofie hebben wij er voor gekozen om ons niet te specialiseren in elektrische vloerverwarming en deze verwarmingsmethode niet aan te bieden. Wij vinden de nadelen van elektrische vloerverwarming te groot. Zo is deze vorm van verwarming vooral geschikt als bijverwarming, niet als hoofdverwarming. Dit vanwege het hoge elektriciteitsverbruik bij het gebruik als hoofdverwarming.

 

Wanneer kiezen voor freeswerk, netten of elektrisch

Zoals hierboven reeds benoemd, zijn de verschillende soorten vloerverwarming niet in alle gevallen mogelijk en hebben de verschillende soorten vloerverwarming verschillende voor- en nadelen. Overweeg je de aanschaf van vloerverwarming? Bedenk dan goed welke voor- en nadelen voor jou belangrijk zijn. Weet je niet zeker wat mogelijk is in jouw situatie? Neem dan vooral contact met ons op, onze experts helpen je graag verder.

Offerte aanvragen

Weten wat het jou gaat kosten?

  Binnen 8 uur ontvangen.

  Digitaal jouw offerte ondertekenen.

  Heldere voorwaarden: geen gedoe achteraf. 

  Binnen 4 weken gelegd.