Kennisbank

Warmtepomp op vloerverwarming: Kevin legt het uit!

In het volgende artikel worden de volgende onderwerpen behandeld (klik op het onderwerp om direct naar het betreffende onderdeel te gaan):

1. Een warmtepomp op vloerverwarming: kan dat?
2. Welke warmtepompen zijn geschikt voor je vloerverwarming?
3. Wat kost een warmtepomp vloerverwarming?
4. Voor- en nadelen van een warmtepomp

In Nederland zie je tegenwoordig de tendens dat steeds meer mensen kiezen voor een warmtepomp om hun vloerverwarmingssysteem mee te verwarmen. En laten we eerlijk zijn: wie houdt van comfort én energiebesparing zal zeker enthousiast raken over vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp. Maar functioneren deze systemen eigenlijk wel goed samen en waarom zou je hier eventueel voor kiezen? We leggen het je hieronder graag allemaal uit!

 

Een warmtepomp op vloerverwarming: kan dat?

Een vraag die we vaak horen, is of je een warmtepomp kunt aansluiten op vloerverwarming. Het antwoord hierop is: jazeker kan dat! Het is zelfs zo dat ze samen een gouden duo vormen. Dit komt omdat een warmtepomp het water in de buizen van het vloerverwarmingssysteem van de ideale temperatuur voorziet. Ze werken dan ook optimaal samen. Bovendien heb je niet alleen een lekker warm huis zonder radiatoren die de nodige ruimte in beslag nemen, maar het is ook een duurzame en energiezuinige oplossing. En twijfel je nog, dan kun je je vloerverwarming ook eerst op het cv-systeem aansluiten. De zogenaamde verdeler stuurt het water dan door de leiding. Je kunt dan altijd later alsnog voor een warmtepomp kiezen.

 

Welke warmtepompen zijn geschikt voor je vloerverwarming?

Als je een warmtepomp met vloerverwarming overweegt, is het handig om te weten welke pomp je hiervoor kunt gebruiken. Dit zijn er een aantal, namelijk de grondwater warmtepomp, de water-water warmtepomp en de lucht-water warmtepomp. Daarnaast vraag je je misschien af hoe een warmtepomp dan werkt op je verwarmingssysteem. Om deze vraag te beantwoorden, leggen we je kort uit wat een warmtepomp is. Dit is een pomp die het water in het vloerverwarmingssysteem opwarmt. De energie die hij hiervoor nodig heeft, komt uit de grond, het grondwater of uit de buitenlucht. Met een verdeler zorg je er vervolgens voor dat het warme aanvoerwater wordt verdeeld over de diverse buizen van je vloerverwarmingssysteem.

 

Wat kost een warmtepomp vloerverwarming?

Een belangrijke kwestie is natuurlijk het kostenplaatje. De prijs voor een vloerverwarming warmtepomp hangt in grote mate af van het type pomp waar je voor kiest. Als je gaat kijken naar de gemiddelde prijs, dan zit je meestal rond de 7000 euro. Om je beter te informeren over de prijzen, hebben we de kosten voor de verschillende warmtepompen voor je op een rijtje gezet:

 

Type warmtepomp  Gemiddelde prijs
Lucht-water warmtepomp Tussen 4.250 euro en 7.250 euro
Grondwater warmtepomp Tussen 10.000 euro en 15.000 euro
Water-water warmtepomp Rond de 15.000 euro

 

Voor- en nadelen van een warmtepomp

Wie aan vloerverwarming met warmtepomp denkt, denkt vaak alleen aan de warmte die deze installaties produceren. Maar wat misschien niet iedereen weet, is dat het tevens verkoeling brengt op een warme zomerdag. Een warmtepomp kan namelijk ook koud water genereren. Welke andere voordelen kent de pomp nog als je het vergelijkt met de traditionele cv-ketel? Om te beginnen heb je met deze combinatie van systemen een gelijkmatige en constante verdeling van de warmte vanaf de grond. Daarnaast past de verwarmingsvorm perfect bij verschillende soorten vloeren, waaronder parket. Ook is er met deze geruisloze oplossing sprake van een minimale luchtverplaatsing, waardoor het eveneens een betere keuze voor je gezondheid is dan andere verwarmingssystemen. En als laatste zorg je met een warmtepomp voor minder CO2-uitstoot. Zijn er ook nog nadelen te bedenken voor dit systeem? De aanschaf blijft natuurlijk een behoorlijke investering. Een bijkomend voordeel is trouwens wel dat je geen gaskosten hebt, omdat de installatie op elektriciteit werkt. Bovendien heeft een warmtepomp lage onderhoudskosten en zijn er subsidiemogelijkheden voor. De opwarming van het water verloopt verder iets trager, omdat de pomp met lagere temperaturen opwarmt. Tot slot is het goed om je te realiseren dat je een vergunning nodig hebt. Je ziet dus dat de aanschaf van deze verwarmingsbron naast de nodige voordelen ook enkele minpunten met zich meebrengt.

Offerte aanvragen

Weten wat het jou gaat kosten?

  Binnen 8 uur ontvangen.

  Digitaal jouw offerte ondertekenen.

  Heldere voorwaarden: geen gedoe achteraf. 

  Binnen 4 weken gelegd.