Kennisbank

Frezen of krimpnetten? Welke kies jij?

Een egale ondervloer is één van de belangrijke factoren voor een mooi resultaat van je uiteindelijk vloer. Zodra de ondervloer (voorafgaand het leggen van de uiteindelijk vloer) niet glad is, zul je dit uiteindelijk merken in het eindresultaat. Het egaliseren van de vloer wordt gedaan nadat de vloerverwarming gelegd is en hiervoor wordt egaline gebruikt. Het is een precieze klus en belangrijk om dit uit te laten voeren of onder begeleiding van een professional. 

Op welke manieren kun je vloerverwarming installeren?

Overweeg je vloerverwarming en vraag je je af hoe de installatie in zijn werk gaat? Er zijn verschillende methodes om de verwarming te laten aanleggen. Eén daarvan is frezen. Dit doen we door het maken van inkepingen in de grond met een geavanceerde freesmachine. In deze sleuven komen dan de verwarmingsbuizen te liggen. Daarna volgt de afwerking. Een andere werkwijze om vloerverwarming aan te brengen is het gebruik van matten of krimpnetten. Onze ervaren vakmensen leggen de buizen dan op een mat van draadstaal. Hier overheen plaatsen ze de dekvloer en als laatste wordt de vloerbekleding aangebracht.

 

Vloerverwarming infrezen of krimpnetten gebruiken?

Voor welk installatiesysteem kun je nu het beste kiezen? Als er al een dekvloer aanwezig is in je huis, dan is frezen een goede manier om de verwarming aan te leggen. Bij bestaande woningen kiezen mensen vaak voor deze methode. De meeste woningen vanaf 1990  beschikken over een dikke (cement)dekvloer. Woningen voor 1990 kan ook gewoon gefreesd worden. Echter moet eerst bepaald worden wat voor bestaande vloer er ligt.  Een cementdekvloer ondergrond is ideaal voor het infrezen van vloerverwarming. Het is belangrijk dat er een vlakke ondergrond van zandcement of anhydriet is. Voor betonvloeren hebben onze professionals een zwaardere machine nodig. Frezen in tegelwerk is sterk afhankelijk van verschillende factoren en hierbij is altijd sprake van meerwerk. Tijdens het frezen kunnen tegels (tussen de frezen) losraken en dat geeft problemen bij een nieuwe vloer die hierop gelegd wordt. Bovendien kunnen deze losgeraakte delen terecht komen in onze freesmachine en deze beschadigen. 

Heb je nog geen dekvloer, dan zijn krimpnetten een geschikt alternatief. Laat je bijvoorbeeld een nieuwe vloer storten tijdens de bouw van je huis of bij renovatie van je woning, dan is dit een goed moment om vloerverwarming op matten te laten plaatsen. Bij deze techniek is het belangrijk dat er genoeg ruimte is, omdat de vloer verhoogd wordt. Ook als je vloer al goed geïsoleerd is, is het gebruik van matten een goed idee.

 

Wat zijn de voor- en nadelen bij infrezen?

Frezen heeft een aantal positieve aspecten. Daarnaast zijn er bepaalde punten die aandacht verdienen. We hebben ze overzichtelijk voor je op een rij gezet:

Voordelen:

 • We gebruiken de bestaande dekvloer, dus er hoeft niets uitgebroken te worden.
 • De vloer wordt niet verhoogd. Het is daarom niet nodig de deuren te laten inkorten.
 • Het is de meest voordelige manier om je verwarming te laten plaatsen.
 • De opwarming gaat snel, omdat we de buizen net onder het oppervlak leggen.
 • We gebruiken moderne apparatuur voor het afzuigen van het stof. Zo kunnen we gegarandeerd stofvrij frezen.
 • Onze specialisten kunnen de vloerverwarming binnen één dag infrezen, zodat je er snel gebruik van kunt maken.

Nadelen:

 • De warmte wordt iets minder goed verdeeld, omdat de leidingen hoger in de bodem liggen.
 • Bij het frezen kunnen (een hele kleine kans en afhankelijk van de dikte van de vloer) waterleidingen geraakt worden. Hierom maken wij altijd een proeffrees om te achterhalen hoe dik de dekvloer is. 

 

Wat maakt krimpnetten nu aantrekkelijk en welke aspecten maken het minder interessant?

Kiezen voor installatie op krimpnetten brengt een aantal pluspunten met zich mee. Ook zijn er enkele minpunten voor deze vorm van installatie. Je leest er hieronder meer over.

Voordelen:

 • Elke ondergrond is geschikt voor deze techniek.
 • Het oppervlak warmt gelijkmatig op.
 • De warmte wordt lang vastgehouden.
 • Als je nog geen isolatie hebt, dan kun je hier alsnog voor kiezen.
 • De afwerking kan meteen na de installatie.
 • Onze experts installeren dit systeem binnen één dag.

Nadelen:

 • De totale dikte van de vloerverwarming en de dekvloer is ongeveer 50 millimeter. Hierdoor duurt opwarming wat langer.
 • Deze specialistische aanpak is iets prijziger.

 

Offerte aanvragen

Weten wat het jou gaat kosten?

  Binnen 8 uur ontvangen.

  Digitaal jouw offerte ondertekenen.

  Heldere voorwaarden: geen gedoe achteraf. 

  Binnen 4 weken gelegd.